Ahogy azt az ország más részein, Miskolcon is utcán vannak a polgárőrök a társ- és karitatív szervezetekkel együtt, hogy folyamatosan figyeljék a hajléktalanok, idősek, egyedül élők, rászorulók között nehogy valaki megfagyjon.

Dukát Norbert, a Miskolc Lyukóvögy-Vasgyár Polgárőr Egyesület szolgálaton kívüli polgárőréhez tegnap reggel egy férfi futott oda az utcán, hogy segítséget kérjen tőle. Elmondása szerint egy idős hölgy esett össze a ház sarkánál, erősen vérzik a feje, de mivel nála nincs telefon, nem tudja értesíteni a Mentőszolgálatot. Azonnal oda sietett, majd azonosította magát, hogy ő a lyukóvölgyi polgárőrség tagja és azonnal hívja a mentőket. Idő közben a bámészkodók közül egy férfi lépett oda hozzájuk, hogy segítsen. A férfi megtámasztotta a hölgyet, míg a polgárőr a kabátját levette és ráterítette a hölgyre, aki nagyon fázott. Míg a mentők kiérkeztek megkérdezte a hölgyet, hogy tud-e esetleg értesíteni valakit, mire a hölgy elmondta megköszönné, ha a férjét értesítené. A kiérkező mentőktől megérdeklődte, melyik kórházba szállítják majd a sérültet, majd elment a megadott címre és értesítette a hölgy férjét.

 

E közben a szolgálatban lévő polgárőrök sem tétlenkedtek. Losonczi János és Váradi István a Máltai Szeretetszolgálattal, illetve a Magyar Vöröskereszttel közösen az idős, hajléktalan emberek felkutatására indultak. A járőrök egy férfire lettek figyelmesek, aki több szatyor gallyal haladt előttük. A férfival beszélgetésbe kezdtek és megtudták tőle, hogy a tüzelőt még csak-csak sikerül megoldania, de élelmiszerhiányban szenved. A polgárőrök tájékoztatták a férfit a Máltai szeretetszolgálat által indított teajáratról, illetve hogy hol és mikor lehet igénybe venni ezt a díjmentes szolgáltatást.

Járőrszolgálatuk során folyamatosan tartották a kapcsolatot a lakossággal. Próbálták megtudakolni van-e olyan személy akit rég láttak, vagy tudják valakiről, hogy nem rendelkezik megfelelő mennyiségű tüzelőanyaggal, élelmiszerrel. Összesen egy tucat ilyen értesülést ellenőriztek, de szerencsére mindent rendben találtak. Szolgálatuk során végig járták azokat a helyeket is, ahol a hajléktalan emberek tudják meghúzni magukat. Több tucat elhagyatott házat ellenőriztek, illetve ellenőrzés alá vontak olyan területeket is, ahova a nehéz terepviszonyok miatt nem nagyon tudnak feljutni a szociális munkások.

 

A polgárőrök a szolgálat vége felé elment a teajárat egyik helyszínére, ahol örömmel látták, hogy az általuk tájékoztatott emberek is ott vannak.

 

Forrás: Rádió P