atfogo_ellenorzes_szamozott_utcak_241013_kcs_021 (1)Visszatérő ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok a Számozott utcákon csütörtökön. A kettős célú bejárás a korábban feltárt hiányosságok pótlását vizsgálta, illetve az újakat kereste. Egy október 1. óta hatályos önkormányzati rendeletnek köszönhetően már helyszíni bírsággal szankcionálhatóak a szabálysértők, és kibővült az ellenőrzések tárgyköre is.Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője elmondta, hogy október 1-től, a 35/2013-as, A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletnek köszönhetően már a helyszínen szankcionálhatják a rendészet munkatársai a renitenseket 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, ami akár 150 ezer forintra is rúghat, ha az önkormányzat elé kerül az ügy.

– Egy másik fontos változás a lakcím-bejelentési kötelezettség elmulasztására vonatkozik. Aki nem tesz ennek eleget, azt korábban és ma is eljárás alá vontuk, azonban október 1., az új önkormányzati rendelet óta egy másik oldalról is megközelítjük a problémát – kezdte részletezni a változást. – A dokumentum előírja a tulajdonos számára, hogy milyen ingatlannal rendelkezzen, ha bérbe kívánja azt adni. Ha ezeknek a kritériumoknak nem felel meg a porta, akkor vele szemben is eljárást indíthatunk – utalt arra, hogy így már a tulajdonos is pórul járhat, ha az ingatlan nincs rendben.

atfogo_ellenorzes_szamozott_utcak_241013_kcs_021.jpg

A csütörtöki ellenőrzésen részt vettek a Miskolci Önkormányzati Rendészet, a Miskolc Lyukóvölgy-Vasgyár Polgárőr Egyesület és a Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület munkatársai. Megvizsgálták a már említett lakcím-bejelentési kötelezettség meglétét, az ingatlanok tisztaságát, az állattartás szabályosságát, például az ebek esetében a kötelező oltások és a kutyachipek meglétét, illetve, hogy mindenki rendelkezik-e érvényes szemétszállítási szerződéssel.

Mellettük az ÁNTSZ szakembere az egészségügyi kártevők, tehát csótányok, poloskák, patkányok meglétét vizsgálta. Társhatóságként az önkormányzat szociális osztályának és a gyámügynek a szakemberei a gyermekek életkörülményeit vizsgálták, illetve, ha iskolaköteles korú fiatalt találtak otthon, arra is magyarázatot kellett adnia a szülőnek, hogy a gyerek miért nincs az oktatási intézményben. Az ÉMÁSZ munkatársai azt vizsgálták, hogy a korábban felfedezett illegális áramvételezéseket felszámolták-e már, és abban az esetben is intézkedtek, ha új szabálysértést vettek észre.

Forrás: Minap.hu