Bringások, figyelem!

márc 18, 2015
20151603111755Akár kedvtelésből, akár költséghatékonyság miatt vesszük elő a kétkerekűt, a kerékpárosokra vonatkozó szabályok betartása kötelező!

A tapasztalatok szerint a kerékpározás évről évre nagyobb szerepet játszik a közúti közlekedésben. A jó idő közeledtével is egyre többen pattannak biciklire. Sokan nemcsak egyfajta szabadidős tevékenységként veszik elő a kétkerekűt, hanem egyre gyakoribb, hogy munkába is azzal járnak. A kerékpározás térnyerése ugyanakkor kiemelt baleseti kockázatot indukál. A végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a bringások egy része nincs is tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, vagy éppen a járgányuk nem felel meg a kötelező jogszabályi előírásoknak.

A kerékpárosok és a gyalogosok által okozott, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számának visszaszorítása hívta életre a „Közlekedj biztonságosan munkába jövet-menet!”

 

A közlekedésbiztonsági szabályokra és azok betartására történő figyelemfelhívás, vagy éppen az ismeretek felfrissítése a tavaszi-nyári időszakban különösen időszerű. Ezért az alábbiakban olvasható néhány, a kerékpárosokra vonatkozó fontosabb közlekedési szabály, amelyek betartása kötelező!

 

– Kerékpárral az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni: a kerékpárúton, a kerékpársávon, vagy erre utaló jelzés esetében az autóbuszok számára fenntartott forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon, vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton.

– Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.

– Tilos kerékpárral lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni!

– Tilos kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni!

– A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia. A gyalogos-átkelőhelyeknél történő áthaladásnál is az előbbi szabályozásnak megfelelően kell közlekedni!

 

– Amennyiben az egyirányú forgalmú útra egy bizonyos irányból behajtani tilos, a kerékpárosok abban az esetben közlekedhetnek ennek ellenére mindkét irányból, ha ezt kiegészítő tábla megengedi. Ekkor azonban az úttest jobb oldalán kell haladni, ha pedig van felfestett kerékpársáv, akkor pedig azon!

– A láthatóság biztosítása kiemelten fontos, ezért a kerékpárral abban az esetben szabad közlekedni,

  • ha a kerékpáron, vagy a kerékpároson előre fehér, vagy kadmiumsárga színű, hátrafelé pedig piros színű, folyamatos, vagy villogó fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságból látható lámpát helyeztek el; ÉS
  • elől egy fehér, hátul pedig egy, vagy kettő, piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, sötétben, tiszta időben 150 méter távolságból észlelhető fényvisszaverőt szereltek fel; ÉS
  • legalább az első keréken, minimum két darab, egy átmérő mentén elhelyezett, borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma) található; ÉS
  • lakott területen kívül a kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel!

– A küllőprizmák helyett, vagy mellett alkalmazható, két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében, vagy az előírásoknak megfelelő gumiabroncsokon.

Police.hu