img004Deák-Bárdos Mihály és Hollósy András önkormányzati képviselők által kezdeményezett fórumon, intézményvezetők és rendvédelmi szervek munkatársai ültek egy asztalhoz, hogy megvitassák azokat a közbiztonsági és ifjúságvédelmi problémákat, amiket nap mint nap tapasztalnak munka közben.

A beszélgetés fő témája a drog volt, de szó esett közlekedés biztonsági és más ifjúságvédelmi feladatokról is. A Diósgyőr-Vasgyár városrészben működő közoktatási intézmények vezetői elmondták tapasztalataikat, véleményüket és közös együttműködési pontokat kerestek a rendvédelmi szervek képviselőivel.

img004.jpg

fotó: Parai Roland

Perecz András bíró, fiatalkorúak ügyeivel foglalkozik és sok kábítószeres esettel találkozik. Meglátása szerint az iskolák fokozott ellenőrzése szükséges és nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Elmondta, hogy a Nyitott Kapu projektjükben résztvevő fiatalok prevenciós célzattal megnézhetnek egy tárgyalást vagy ellátogathatnak egy börtönbe, hogy ezúton is szembesüljenek a következményekkel. Bárki megkeresheti őket, szívesen segítenek.

Eldobott fecskendők az óvodaudvaron

Nyitnikék Óvoda a számozott utcák környékén működik. Veresné Tóvári Andrea óvodavezető-helyettes arról számolt be, hogy ismeretlenek az éjszaka folyamán sokszor meg rongálták már az óvoda épületét, ezért nem is mernek új játékokat építtetni az udvarra, mert semeddig sem tartana. Nem egyszer találnak fecskendőket, higítós nylon zacskókat szétdobálva az udvaron. Az intézményvezető arra kérte a rendészeket, hogy járőrözzenek többet a környéken.

img009.jpg

Elhangzott az is, hogy nagy gondot okoz az ifjúságvédelmi felügyelők hiánya az iskolákban. Ez a feladat ma az osztályfőnökökre hárul, akik legtöbbször nem szakemberek, nem is lehetnek azok, hiszen korábban főiskolán vagy egyetemen lehetett külön ilyen szakképesítést szerezni, ezért a pedagódusok szerint nagyon fontos lenne, hogy visszaállítsák ezt a státuszt az intézményekben.

A jelenlévők megállapodtak abban, hogy közös összefogásra van szükség, ezért 2-3 havonta ugyanígy összeülnek a jövőben.

Forrás: Minap.hu