DSCN1427Lassan vége az iskolának a diákok nagy örömére. Sokan szabadidejüket tóparton töltik, de nem tudják, mekkora veszély is leselkedik rájuk. Épp e veszélyeknek megelőzésére tartanak oktatásokat hetedik, nyolcadik osztályos iskolások részére a rendőrség, polgárőrség munkatársai, illetve egy mentőápoló ki az alap elsősegélynyújtásból készíti fel a diákokat.

Vizi balesetek megelőzése címmel tartanak előadásokat a Miskolci Rendőrkapitányság egyik munkatársa, egy mentőápoló illetve a Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőrség polgárőrei általános iskolákban, ahol a nyílt vizek veszélyeire hívják fel a figyelmet.

A nyár és nyári szünet közeledtével egyre többen keresik fel a tavakat kikapcsolódás céljából. Ilyenkor a szórakozás mellett előfordulhat alkohol, a figyelmetlenség vagy a felelőtlenség amely balesetekhez, tragédiákhoz vezet. Épp a balesetek, tragédiák megelőzésének érdekében dolgozott ki egy oktató anyagot több szervezet, mely szemlélteti azokat, hogy milyen balesetek, tragédiák érhetnek minket egy laza, bulinak induló tóparti időtöltés alkalmával Az alapvető elsősegély nyújtást, a mentők, rendőrök értesítésének menetét is megtanítják. Az oktatóanyagba szerepel azon feltételek ismertetése hol tilos és hol engedélyezett a fürdőzés.
11351403_845255012190774_3287090296053754984_nA Miskolci rendőrkapitányság munkatársa, a Neptun Speciális Mentőcsoport, A Miskolc Lyukóvölgy – Vasgyár Polgárőrség egy olyan oktató anyagot készített mellyel megelőzhetőek a vízi balesetek és ezen bemutató alkalmával oktatják a fiatalokat.

 

 

Kotta Kis Szilvia. r. főtörzsőrmester elmondta: A nyári idény velejárója a szabad vizek és környékének a látogatás11017683_845255368857405_7827430147481363669_na, amely különösen népszerű a szünidőt töltő fiatalok körében. Sajnos minden évben érkezik jelzés vízbefulladásról, vízi balesetről, ami sok esetben megelőzhető lett volna. Kellő odafigyeléssel elkerülhetők az életveszélyes sérülések, vagy halálesetek is. Jakab Zsófia mentőápoló a helyszínen bemutatta a fiataloknak azokat a jeleket, amiről felismerik a bajba jutottat, továbbá, rosszullétek, rovarcsípések okozta allergiás reakciók és egyéb okozta sérülések esetén mi a teendő a mentő kiérkezéséig.

A Lyukóvölgy – Vasgyári Polgárőrség és a Neptun Speciális mentők készítettek egy baleset megelőzési videót is,”figyelmetlen másodpercek címmel” mely bemutatja, hogy egy baráti társaság kik jól érzik magukat a tóparton, hogy fordul át tragédiává. A videó megtekintése mindenkinek ajánlott kik szórakozni, bulizni járnak tó – folyó partra, hiszen ők se tudhatják, hogy a buli vége hogy alakul.

Videó URL: