Mentéshez szabad utat adni

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve folytatja kampányát, hogy felhívják a figyelmét az autósoknak a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek közlekedéséhez szükséges biztonsági folyosók biztosítására.

A KRESZ előírásai szerint az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében, megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek akadálytalan tovább haladásának biztosítása érdekében, a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódniuk, míg az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek jobbra kell húzódniuk. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy bár ezt a szabályt az autósok döntő többsége ismeri, gyakran sajnos mégsem tartják be.

Holott egy baleset esetén a mentésben résztvevők gyorsabb helyszínre jutása életet menthet, valamint az útszakasz mielőbbi felszabadítását a műszaki mentésben résztvevő járművek tudják biztosítani. Így minden közlekedő számukra fontos, hogy a mentőegységek minél hamarabb a helyszínre jussanak. Fontos megjegyezni, hogy a biztonsági folyosó akkor alakítható ki hatékonyan, ha a járművezetők már a torlódás kialakulásakor a megfelelő oldalra húzódnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös kampányában tavaly óta az M1-es autópálya több szakaszán is felhívják az autósok figyelmét, hogy rendkívüli helyzet esetén biztosítsák a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek számára az úgynevezett biztonsági folyosót.

ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.